Hallo, Ik ben Yvette den Brok - Rouwendal. Schrijven is het liefste wat ik doe. Mijn mooiste boeken zijn die over Jikke en  Jurre.

Die boeken schreef ik namelijk samen met mijn kleinzoon Brent Mertens. Hij is al zeven jaar, dus even oud als Jikke en Jurre. Brent  hielp mij heel goed. Daarom zijn de  boeken zo mooi geworden.

De boeken van Jikke en Jurre kun je al zelf lezen als je zes jaar bent. Jikke en Jurre beleven samen allemaal gave avonturen. Ze komen zelfs wilde wolven tegen en ze gaan het het vliegtuig naar een heel ver land.

Eerst schreef ik  boeken voor grote mensen en stukken in de krant. Die gingen over mensen met een handicap. Je weet wel: mensen die in een rolstoel zitten, of die blind of doof

zijn, of andere dingen hebben.

Ik schreef dan dat er voor die mensen veel moet veranderen.

Bijvoorbeeld dat ze met hun rolstoel makkelijker de stoep op en weer af moeten kunnen, of de trein in en uit. Of dat er gezorgd moet worden dat mensen die blind zijn gemakkelijker de weg kunnen vinden en dat er niet allemaal dingen op de stoep gezet moeten worden, waar blinde mensen tegenaan lopen.

Of dat er meer doventolken moeten komen. Je weet wel: mensen die met handgebaren voor dove mensen kunnen vertalen wat mensen zeggen.

Misschien heb  je op tv wel eens een doventolk gezien. 

Maar ik schreef ook dat mensen eens moeten leren om normaal  te  doen tegen mensen met een handicap. De meeste mensen doen echt wel normaal, hoor.

Maar er zijn ook nog steeds heel veel mensen die raar doen tegen mensen met een handicap. 

Die denken bijvoorbeeld dat je dom bent als je een handicap hebt en dan gaan ze heel raar tegen je praten. Of ze  denken dat je zielig bent, of dat je geen plezier  kunt hebben als je een handicap hebt. Maar dat is natuurlijk hellemaal niet waar!

Ik schreef over die dingen omdat ik zelf handicap heb. Ik zit in een rolstoel, ik kan mijn handen niet gebruiken en ik praat anders dan andere mensen. Maar verder is er alles goed, hoor!

Ineens had ik geen zin meer om voor grote mensen te schrijven en iets waar je echt geen zin in hebt, moet je gewoon niet doen.

Toen ben ik dus kinderboeken gaan schrijven. In mijn boeken

komt altijd een leuk kind met een handicap voor. Dat doe ik expres. Want in alle kinderboeken lees je alleen maar over kinderen zonder handicap. Dat is stom en saai.

Wil je meer van mij weten? Google mijn naam dan even.

Liefs,

Yvette