Hallo, Ik ben Yvette den Brok - Rouwendal. Ik schrijf kinderboeken.

Mijn mooiste kinderboeken zijn die over Jikke en  Jurre. Die schreef ik samen met mijn kleinzoon Brent Mertens. Nu is Brent al acht jaar, maar toen we ermee begonnen was hij zeven jaar. Even oud als Jikke en Jurre. 

 

De boeken van Jikke en Jurre kun je al zelf lezen als je zes jaar bent. Jikke en Jurre beleven samen allemaal gave avonturen. Ze komen zelfs wilde wolven tegen en ze gaan het het vliegtuig naar een heel ver land.

Eerst schreef ik  boeken voor grote mensen en ik schreef ook stukken voor in de krant. Die gingen over mensen met een handicap. Je weet wel: mensen die in een rolstoel zitten, of die blind of doof zijn, of andere dingen hebben.

Ik schreef dan dat er voor die mensen veel moet veranderen.

Bijvoorbeeld dat ze met hun rolstoel makkelijker de stoep op en weer af moeten kunnen, of de trein in en uit. Of dat er gezorgd moet worden dat mensen die blind zijn gemakkelijker de weg kunnen vinden en dat er niet allemaal dingen op de stoep gezet moeten worden, waar blinde mensen tegenaan lopen.

Of dat er meer doventolken moeten komen. Je weet wel: mensen die met handgebaren voor dove mensen kunnen vertalen wat mensen zeggen.

Misschien heb  je op tv wel eens een doventolk gezien. 

Maar ik schreef ook dat mensen eens moeten leren om normaal  te  doen tegen mensen met een handicap. De meeste mensen doen echt wel normaal, hoor.

Toch zijn er nog steeds mensen die raar doen tegen gehandicapte mensen. Die denken bijvoorbeeld dat je niet goed kunt nadenken als je gehandicapt bent en dan gaan ze heel raar tegen je praten. Of ze  denken dat je zielig bent, of dat je geen plezier kunt hebben als je een handicap hebt. Maar dat is natuurlijk helemaal niet waar!

Ik schreef over die dingen omdat ik zelf gehandicapt. Ik zit in een rolstoel, ik kan mijn handen niet gebruiken en ik praat anders dan andere mensen. Maar verder is er alles goed met mij, hoor!

Ineens had ik geen zin meer om voor grote mensen te schrijven en iets waar je echt geen zin in hebt, moet je gewoon niet doen.

Toen ben ik dus kinderboeken gaan schrijven. In mijn boeken

komt altijd een leuk kind met een handicap voor. Dat doe ik expres. Want in alle kinderboeken lees je alleen maar over kinderen zonder handicap. Dat is stom en saai.

Wil je meer van mij weten? Google mijn naam dan even.

 

 

Liefs,

Yvette